Nekategorizirano PR 

Kako preprečiti prehladna obolenja?

Čeprav je o prehladnih obolenjih, virusih gripe in prehladov napisanega že ogromno, nam vsako zimo zavzamejo osrednjo pozornost.

Kako lahko preprečimo prehladna obolenja? Zelo težko. Zanje je namreč značilno, da se zelo hitro in zlahka prenašajo med ljudmi. Izpostavljeni smo jim ob rokovanjih, v trgovskih centrih, uradih, tudi v bolnišnicah, v javnih toaletnih prostorih, ob dotikanju nakupovalnega vozička oziroma košarice, kljuk ter raznih drugih predmetov.

Najboljša zaščita je osebna higiena

Najboljša zaščita pred prenašalci prehladnih obolenj je zagotovo osebna higiena, predvsem pogosto umivanje rok. Nadaljnje širjenje bolezni boste preprečili že, če si boste vsakokrat, ko se vrnete na primer iz trgovine, obiska ali drugih opravkov, temeljito umili roke. Pogosto in pozorno umivanje rok pa je pomembno tudi takrat, ko že zbolimo, saj tako preprečimo, da bi zboleli še drugi, naše telo pa se bo čim prej okrepilo in premagalo bolezen.

Poleg čistoče je pomembna preventiva tudi uživanje zdrave hrane, bogate z vitamini in minerali. Imunski sistem krepi predvsem domača hrana, ki našemu telesu omogoča, da se čim bolj uspešno upira prenašalcem prehladnih obolenj. Včasih si pomagamo tudi z zdravili, ki pomagajo sprostiti dihalne poti, očistiti nos, odpraviti boleče grlo in ustaviti kašelj, vendar nam uporabo le teh naj vedno predpiše zdravnik oziroma se o uporabi pripomočkov za lajšanje težav posvetujmo s farmacevtom.

Krepitev imunske odpornosti pri otrocih

Medtem ko se pozornost na prehladna obolenja usmerja bolj na odrasle, predvsem na starostnike, pa ne gre spregledati prehladnih obolenj otrok. Le ti so pogosto, predvsem zaradi druženja v zaprtih prostorih, kot so igralnice v vrtcu, razredi, drugi šolski prostori, telovadnice ipd. izpostavljeni hitrejšemu širjenju raznovrstnih virusnih okužb. Otroke je zato pogosto potrebno opozarjati na pogosto umivanje rok in preostalo higieno, skupne prostore pa je potrebno večkrat na dan za krajši čas prezračiti.

Ko otrok vendarle zboli, mu je potrebno pomagati, da bolezen čim prej in čim lažje premaga ter okrepi svoj imunski sistem. Nujni so počitek (kakovosten spanec, ne igranje igric na računalniku oziroma mobitelu), uživanje dovolj tekočin (topel čaj in drugi topli kakovostni napitki), po potrebi uporaba zdravila, ki jih predpiše izbrani zdravnik.

Tako pri otrocih kot tudi pri odraslih je pomembno, da skozi vse leto skrbimo za čim močnejši imunski sistem. Le to dosegamo z zdravim načinom življenja, z zadostnim uživanjem čim bolj sveže sezonske zelenjave in sadja, z uživanjem dovolj tekočin, z gibanjem na prostem in z zmerno vadbo.

 

Avtor: Jasmina Muhič

OGLASNA VSEBINA

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK