Nekategorizirano PR Štajerska 

Ljubezenski odnosi nekoč in danes

Ljubezen je ena od najglobljih človeških emocij in jo lahko najdemo v različnih oblikah. Večina ljudi svojo ljubezen največkrat izraža znotraj romantične zveze s kompatibilnim partnerjem. Za nekatere je ljubezen najpomembnejša življenjska vrednota, za druge pa možnost za zagotavljanje občutka globoke izpopolnitve. Na podlagi rezultatov mojih izvedenih psiholoških testiranj sem ugotovila, da je ljubezen ena od temeljnih vrednot delovno aktivnega prebivalstva v Sloveniji. Te informacije so me pripeljale do želje po raziskovanju ljubezenskih odnosih danes in nekoč.

Prepričana sem, da vas večina opaža spremembe v ljubezenskih odnosih in obliki izražanja ljubezni v modernem svetu. Ena od razlik je zagotovo prepričanje o ljubezni. Danes opažamo, da ljudje veliko bolj svobodno govorijo o ljubezni, odnosih in seksualnosti. Ljubezenski odnosi so močno zajeti v filmih, reklamah, prodajnih oglasih in na socialnih omrežjih. Opažamo, da je danes manifestacija odnosov vsakdanje življenje mnogih, ki s pomočjo socialnih omrežji omogočijo široki publiki dostop do svojih najintimnejših trenutkov. To je nekaj, kar v preteklosti zagotovo ni bilo del življenja posameznikov.

Socialna omrežja so na še en način temeljito zaznamovala naše ljubezensko življenje, in sicer način spoznavanja potencialnega partnerja. V daljni preteklosti je spoznavanje partnerja bilo običajno načrtovano s strani staršev, ki so za svojega otroka izbrali in dogovorili poroko z določeno osebo. V poznejših letih, ko so posamezniki lahko samostojno izbirali svojega partnerja, so bili ti prav tako precej omejeni v primerjavi z današnjimi časi. Sprašujete se kako pa to, saj se danes velikokrat govori, da smo bistveno manj socialno aktivni in zaradi tega manj povezani? Če pogledamo možnosti za srečanje partnerja v preteklosti imamo na razpolago ožje družbe (soseska, šola, prijateljski krog), delovno mesto, zabave in morda lahko počasi zaključimo z naštevanjem. Med možnostmi v modernem svetu pa se enostavno lahko izgubimo – na voljo imamo celi svet, 24 ur na dan 7 dni v tednu…

Nas odnos do porok?

Na tej točki vam nudim primerjamo podatkov Statističnega urada RS od leta 1954 (prvi zabeleženi podatki), ko je bilo sklenjenih 14126 porok, razvez pa je bilo 747. Leta 1985, 30 let pozneje, je bilo sklenjenih 10579 porok in 2457 razvez. Po zadnjih podatkih iz leta 2016 je bilo takrat sklenjenih 6667 zakonskih zvez in 2531 razvezanih.

Danes bistveno redkeje vstopamo v zakonsko zvezo in tudi lažje izstopimo iz nje. To dejstvo je morda pogojeno z že omenjeno svobodno manifestacijo intimnih odnosov in občutek dostopnosti pri iskanju partnerja. Nekateri se zagotovo spomnite, da sta bila v prejšnjem stoletju seks in intimnost s partnerjem pred poroko velik tabu. V slovenski in evropski družbi je ta tabu že davno izginil.

Ali tehnološke spremembe vplivajo na naš ljubezenski odnos?

Občutek prevelike izbire, navidezni občutek absolutne svobode, obremenjenost in stres, ki jih prinese hiter tempo modernega življenja, so zagotovo dejavniki, ki vplivajo na naše ljubezensko življenje in partnerski odnos. Težko je določiti do katere mere in kako, saj je razumevanje odnosov in ljubezni, subjektivna resnica vsakega od nas.

Za zrel vstop in vzdrževanje kvalitetnih odnosov v sodobnem svetu je pomembno, da se zavedamo svojih potreb in življenjskih ciljev. Kljub temu, da to niso potrjena dejstva, sem prepričana, da za dolgoročno in zdravo vezo v letu 1954 ali 2017 veljajo ista pravila – pomembno je, da so ljubezen, spoštovanje, podpora in razumevanje prisotni v vseh zvezah. Za kvalitetno zvezo je ustrezna komunikacija pravilo številka 1, zato sebi in svojemu partnerju omogočite varen odnos za izražanje sebe.

Avtor: Gabriela Lukman, mag. psihologije

 

OGLASNA VSEBINA

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK