Pomurje PR Štajerska 

Na Dunaj na kavo

Avstrijska prestolnica je ena glavnih evropskih kulturnih in umetnostnih središč, ki očara s svojo eleganco in prevzetnostjo. Kot vsako mesto ima Dunaj tudi svoje barve, okuse in vonjave. In Dunaj diši po kavi!

Vse od leta 1683, ko so se Turki po neuspešnem obleganju umaknili z Dunaja, Dunajčani pa so jim uplenili vreče s kavnimi zrni, pa do danes, so Dunajčani iz pitja kave ustvarili neprecenljiv užitek, njihova kavarniška kultura pa ostaja edinstvena na svetu. Naročiti kavo v dunajski kavarni še zdaleč ni mačji kašelj in zna se zgoditi, da boste za pomoč pri razumevanju menija prosili natakarja. Mala kratka črna kava (Kleiner Brauner), dvojna kava s stepeno smetano (Kapuziner), dvojni esspreso z veliko smetane v kozarcu z ročajem (Einspänner), dolga kava z mlekom ter spenjenim mlekom na vrhu (Melange), kava s konjakom ali vinjakom, postrežena v kozarcu (Fiaker), kava z rumom in stepeno smetano (Pharisäer), kava z vmešanim rumenjakom, medom ter konjakom ali vinjakom (Kaisermelange), vroča čokolada s kavo (Othello) ali pa kava s pomarančnim likerjem (Maria Theresia) so le nekatere od dunajskih specialitet.

Nenapisano dunajsko pravilo zahteva, da ob kavi pojeste tudi nekaj sladkega. Sacher torta je že kultna, prav tako slivova pita in še topel jabolčni zavitek. Nekaj sladic so Dunajčani že davno uvozili od drugod, na primer torto iz španskih vetrcev, pa slavni madžarski doboš. Običajno pa imajo kavarne tudi hišne sladice, narejene po strogo varovanih domačih receptih.

Dunajske kavarne so posebne tudi zaradi ambienta, ki ga ustvarja skrbno izbran interjer. Žametne klopi, Thonetovi stoli, marmornate mizice, ogledala in rahlo zastrta svetloba pričarajo prav prijetno atmosfero. Svoja vrata odpirajo že v zgodnjih jutranjih urah in ostajajo odprte vse do polnoči. Po kavarnah redno posedajo študentje s knjigami, poslovneži, ki sklepajo posle, upokojenci, ki po več ur prebirajo časopise, in elegantne gospe, ki srkajo kavo in prižigajo cigareto za cigareto. Ja, v dunajskih kavarnah se še vedno lahko kadi, no, vsaj do letošnjega maja.

Kot nekoč davno tega Johan Strauß, ki je prav v kavarnah predstavljal svoje mojstrovine, ali literat Peter Altenberg, ki je svojo stalno kavarno kot poštni naslov napisal celo na svojo vizitko, tudi vi odkrijte užitke dunajskih kavarn. Naj se vam nikamor ne mudi, naužijte se kavnih in sladkih pregreh do sitega!

Dunaj je z vlakom od Maribora oddaljen manj kot štiri ure, enosmerno vozovnico pa dobite že od 29 evrov naprej. Več informacij poiščite na www.slo-zeleznice.si.

 

OGLASNA VSEBINA

 

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK