Pomurje PR 

PRAZNIKI BREZ PETARD, SAJ POK LAHKO POMENI TUDI STOK!

Ne meči petard! Če se tej izkušnji ne moreš upreti, pirotehnične izdelke uporabljaj tako, da to
drugih ne moti in ne ogroža. Mnogim državljanom je namreč uporaba pirotehničnih izdelkov
neprijetna in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti!

Policisti se vsako leto v času božičnih in novoletnih praznikov srečujejo s problematiko, ki je povezana z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Leta 2008 je začel veljati Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Najpomembnejša novost je bila na področju pirotehničnih izdelkov in se nanaša na prepoved prodaje, posesti in uporabe ognjemetnih izdelkov kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok. Zakon je bil dopolnjen in spremenjen leta 2015, in sicer je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba od 26. decembra do 1. januarja. Prepovedana je predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Iz Policijske uprave Murska Sobota namreč sporočajo, da je največ poškodb ravno pri takšni prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki so bili kupljeni na črnem trgu. Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov, in sicer z globo od 400 do 1200 evrov.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), onesnažuje okolje ter moti živali. Na kar opozarjajo predvsem v društvih za zaščito za živali. Pokanje petard in ognjemeti namreč povzročajo živalim hudo stisko, saj ne razumejo, da je vse to samo zabava za ljudi. Zato veliko živali v tem času izgubi življenje, saj v tisti paniki brezglavo bežijo. V tem času je ogromno pobegov, izgubljenih in nikoli več najdenih živali, mnoge doživljajo napade panike. »Sicer pa svetujemo imeti domače živali na varnem, v zaprtem in dobro izoliranem prostoru, da preprečimo pobeg. Pomembno pa je, da smo tudi sami mirni, saj to žival čuti in ji pomaga, zamotimo pa jih lahko tudi z igro,« sporočajo še iz Društva za zaščito živali Pomurja.

Preživimo praznike v sožitju z naravo in živalmi – brez pokanja.

Pripravila: Jasmina Muhič

OGLASNA VSEBINA

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK