Pomurje PR 

Robert Grah: »Gospodarska moč regije se krepi«

Z direktorjem Pomurske gospodarske zbornice o gospodarskih dosežkih in načrtih

Foto: GZS Pomurje

Prvi mož Zbornice, ki spremlja gospodarstvo v regiji in širše že desetletja, pravi, da je trenutno poslovanje gospodarskih družb v Pomurju uspešno in stabilno: »Blagovna menjava je bila lansko leto rekordna in je znašala 1,55 milijarde evrov ter se je povečala za dobrih 15 odstotkov.« Tudi v letošnjem letu se po njegovih napovedih pričakujejo pozitivni rezultati. Gospodarsko stabilnost regiji še vedno dajejo predvsem izvozno usmerjena podjetja, pri čemer ostajata najpomembnejši izvozni partnerici Nemčija in Avstrija.

Se pa tudi pomursko gospodarstvo vse bolj prilagaja bliskovitemu razvoju, saj podjetja proizvajajo »visoko kakovostne izdelke in rešitve«. Pri tem sta odločujoča predvsem razvoj in širitev podjetij, medtem ko so najbolj stabilne panoge kovinsko predelovalna, elektro, živilska in gradbeništvo. Velik potencial Grah vidi tudi v turizmu, izpostavi pa še pomanjkanje ustreznih kadrov, »kljub temu, da se vpis v srednješolske programe tehnike v regiji povečuje«. Na vprašanje, zakaj enim v gospodarstvu uspe, drugim ne, odgovarja, da »uspe tistim, ki namesto ovir vidijo priložnosti«. Med najpoglavitnejšimi zaviralci gospodarskega razvoja pa so obremenitve bruto plač z visokimi davki in prispevki, uvedba novele zakona o socialnem in plačilnem dampingu v sosednji Avstriji ter dodatne visoke obremenitve kmetijskih, živilskih in turističnih podjetij s koncesninami.

Foto: GZS Pomurje

A ob pozitivnih obetih velja izpostaviti primere dobrih praks, kot so nagrajena podjetja za Pomursko podjetje leta 2016. S svojo izjemno osredotočenostjo, družbeno odgovornostjo, trajnostno usmerjenostjo ter zmožnostjo postati in ostati del evropskega in svetovnega gospodarskega prostora so odličen zgled pomurskemu gospodarstvu.

Pripravil: Damijan Toth

OGLASNA VSEBINA

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK