PR Štajerska 

Novosti in bistvene spremembe na trgu nepremičnin v novem letu

Bistvena sprememba na trgu nepremičnin napram dobremu letu dni je bistven preobrat na trgu nepremičnin predvsem zaradi zelo jasnega trenda naraščanja cen. Vsi pa bi radi ujeli nakup pred prevelikim povišanjem cen. Dogaja se ravno to kar smo opažali, ko so v teh kriznih letih ko so cene praktično 8 let upadale, da je mnogo kupcev nakup odlašalo saj so čakali na najugodnejši trenutek za nakup. Tako da če ni bila res nuja se za nakup so odlašali. Sedaj ko pa beležimo že drugo leto rast cen je tudi največjim skeptikom jasno da dvig cen ne bo le nek manjši odboj kot smo mu že bili priča, temveč da smo tudi na nepremičninskem področju prišli v obdobje rasti in to ne le z vidika povečanega števila transakcij temveč tudi rasti cen.

Kaj pa dejansko poganja cene navzgor? Osnovna zakonitost razmerja ponudbe in povpraševanja. In kakšno je stanje pri nas? Glede povpraševanja oz. potreb po stanovanjih smo imeli v nacionalnem stanovanjskem programu zapisano (NSP) da v Sloveniji potrebujemo 10.000 stanovanj na leto. Kaj je bilo dejansko na strani ponudbe? Dejansko smo v največjem gradbenem razcvetu od 2004 do 2007 dosegali 6000 enot v povprečju, torej je že tukaj bil primanjkljaj 4000 enot letno. Vsi pa vemo da je po letu 2009 gradnja praktično zastala. Verjetno res ne moremo primanjkljaj stanovanj enostavno pomnožiti z 13 let (od 2004 in do danes) z minimalnim letnim manjkom 4000 enot, saj bi to pomenilo 52.000 enot primanjkljaja, vprašanje je le koliko so ob takratnih demografskih napovedih analitiki zgrešili, sam močno dvomim da za več kot 30%. Tako še vedno govorimo o več kot 30.000 stanovanjskih enot primanjkljaja. Kakšno je sedaj stanja na strani novogradenj? Izdaja gradbenih dovoljenj se je nekoliko povečala a še vedno smo daleč od potreb, saj je izdanih gradbenih dovoljen za vse stanovanjske enote bilo v 2017 2941, če pa pogledamo za gradnjo večstanovanjskih stavbe je bilo v 2017 izdanih za le 460 stanovanj. Kar je daleč od potreb  in že ta razlika med ponudbo in povpraševanjem povzroča pritisk na rast cen. Ne smemo pa pozabiti na ugodne gospodarske razmere, nižanje brezposelnosti in ugodne pogoje kreditiranja, vse to pa omogoča ljudem da lahko svoje želje in potrebe bistveno lažje realizirajo.

Jasen obrat na področju nepremičnin, gospodarska situacija, ter veliki viški kapitala na bančnem trgu omogočajo bankam izjemno ugodne pogoje financiranja. Tako opažamo da se banke resnično potrudijo za stranko. Kriza nas je vse izučila, tako banke kot potrošnike in vidimo da smo prišli iz obdobja ko so se banke »bale še zvite vrvi« do sedanje situacije ko modro presodijo rizike. Fiksne obrestne mere, ki so trenutno še na voljo, pa omogočajo potrošnikom financiranje brez rizika povišanja anuitet.

 

Tako da glede na dane okoliščine vsekakor priporočamo odločitev za nakup sedaj.

Avtor: Daniel Angel Sauli, direktor Atrium nepremičnine d.o.o.

 

OGLASNA VSEBINA

Podobne objave

To spletno mesto uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Če boste spletno stran uporabljali še naprej, s tem privolite v njihovo nadaljnjo uporabo. Več o temOK